Wist je dat wanneer je jouw privé auto ook zakelijk gebruikt, je een gedeelte van de btw op onderhoud, reparatie en brandstof mag terugvragen? Hoe dat precies zit, lees je in deze blog.

Zo werkt het:

Sluitende kilometerregistratie

Als je een sluitende kilometeradministratie bijhoudt, dan kan je op basis hiervan ieder kwartaal berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privégebruik. Daarnaast kan je berekenen of dat zakelijk gebruik betrekking heeft op belaste of vrijgestelde omzet. Let op: Woon-werkverkeer (van je woonplaats naar een vast werkadres) vallen voor de btw onder privégebruik.

  • Bewaar alle garage- en brandstofbonnen. Zorg ervoor dat je deze bonnen niet contant afrekent, maar pint of per bank overmaakt van de zakelijke rekening.
  • Bereken aan de hand van de bonnen hoeveel btw je betaald hebt over onderhoud en brandstof.
    Vermenigvuldig het betaalde btw bedrag met het berekende percentage.
  • Vraag het berekende bedrag terug via de btw-aangifte van dat kwartaal (5B voorbelasting in het aangifteformulier).
  • Aan het einde van het jaar bereken je de totale aftrek over het hele jaar, en vraag je het restant (aftrek over het hele jaar minus de reeds aangegeven voorbelasting) terug. Anders zou de verhouding scheef kunnen gaan liggen.

Geen kilometeradministratie

Houd je geen kilometeradministratie bij?

  • Dan mag je alle btw over het onderhoud en gebruik ieder kwartaal aftrekken.
  • Vervolgens moet je aan het einde van het jaar de afgetrokken btw corrigeren wegens het privégebruik. Dit doet je door 1,5% van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm) aan te geven als verschuldigde btw. De catalogusprijs kan je terugvinden via httpss://ovi.rdw.nl/ onder het tabje fiscaal.

Check ook de handige rekentool van de Belastingdienst. Deze helpt je met het uitrekenen van het te betalen btw-bedrag voor privégebruik.

Let op: afhankelijk van wanneer je deze blogpost leest, kan deze informatie verouderd zijn. De blogartikelen bevatten algemene fiscale informatie, maar uitdrukkelijk geen één-op-één advies. Hulp nodig bij jouw specifieke situatie? Neem dan contact met me op.